Metering: ce este si cum afecteaza fotografia?

Metering este una din setarile pe care de multe ori o ignoram cand facem o fotografie, chiar daca este foarte importanta, de multe ori numele induce incepatorii in eroare, crezand ca are legatura cu distanta focala (meters, metri…).

Aceasta setare nu este prezenta in toate aparatele foto, in cele din gama ultracompacte nu veti regasi aceasta setare, ele fiind programate sa foloseasca modul evaluativ despre care vom vorbi mai jos.

Cu ajutorul metering-ului camera isi masoara cantitatea de lumina care ajunge pe senzor (sau film) si ajuta la setarea timpului de expunere / apertura pentru mai multe tipuri de iluminare a subiectului.

Cele mai comune tipuri de metering sunt:

Spot Metering:

masoara doar o portiune foarte mica din cadru, 3-8% (depinzand de aparat), reprezentat in general de un cerculet in viewfinder. Prin calitatile acestui tip de metering se afla acuratetea masurarii expunerii fara a fi influentat de alte zone din cadru si este in general folosit pentru scene luminate din spatele subiectului.

De exemplu, daca spatele subiectului este luminat puternic (sa zicem de rasaritul soarelui) iar fata subiectului este subexpusa, spot metering poate masura corect expunerea in functie de lumina care ajunge pe fata subiectului, calculand expunerea astfel incat subiectul sa iasa corect expus. De mentionat ca ce este in jurul subiectului (corect expus inainte) va fi supraexpus acum.

O alta utilizare a spot metering-ului ar fi momentul fotografierii lunii, din cauza naturii foarte inchise a scenei alte moduri de metering ar tinde sa supraexpuna luna, pe cand spot metering ar expune corect luna si ar subexpune restul scenei.

Center-weighted average metering

In acest sistem, senzorul concentreaza intre 60 si 80% din sensibilitate inspre centrul cadrului, pierzandu-se din sensibilitate inspre margini. Unele camere foto permit utilizatorului sa regleze sensibitatea din centru fata de cea din margini.

Aceasta metoda de metering este avantajoasa pentru ca nu lasa sistemul de metering sa fie pacalit de zone mici mai luminoase din marginea cadrului. De cele mai multe ori scoate rezultatele cele mai bune in majoritatea scenelor fotografiate.

Average metering
Acest mod de metering face o medie a luminozitatii intregii scene si seteaza o expunere fara sa tina seama de o zona anume a scenei.

Partial metering

Aceasta metoda de metering este asemanatoare cu spot metering, diferenta fiind zona din cadru folosita la masurarea scenei, partial metering tinand seama de 9-12 % din scena. Poate fi folosita cu succes cand ai zone foarte luminate (sau foarte putin luminate) in marginea scenei si ar putea sa influenteze gresit metering-ul.

Ca la spot metering, unele camere pot avea puncte variabile de unde sa citeasca intensitatea luminii (in general punctele de autofocus) sau au un singur punct in mijlocul viewfinder-ului. Partial metering este gasit in general pe camere foto Canon.

Matrix, evaluative, segment sau honeycomb metering

Acest mod de metering poarta mai multe denumiri in functie de producatorul camerei foto (nikon, respectiv canon si asa mai departe) si a fost introdus pe piata odata cu aparatul foto Nikon FA. Prima denumire a fost “Automatic Multi-Pattern Metering“. Pe aproape toate aparatele foto este modul implicit de metering pe care il foloseste camera foto si evident difera ca mod de calculare de la producator la producator. Zonele de masurare pot fi de la cateva la 1 mie dar performanta camerei foto nu trebuie sa fie judecata dupa numarul de zone folosite la masurare, asezarea lor si asa mai departe. Cel mai performant metering (automat sau manual) se gaseste pe aparatele foto SLR.

Alegerea tipului de metering folosit poate face diferenta de la o fotografie expusa incorect, la o fotografie reusita. Folosirea unui anume tip de metering nu poate fi recomandata ca “100% sigur scoate rezultate bune” pentru un anume tip de situatie.

Sfatul meu este sa experimentati si sa folositi ceea ce vi se potriveste cel mai bine.

3 comments

  1. bravo ill.
    frumoase vorbe ai adunat aici pe fotowalk..

    pacat ca n-am si timpul sa “experimentez” pe cat mi-ar place. probabil ca o sa vina si vremea aia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *