Fotografia digitala – noise reduction

Incepand cu cel mai ieftin pana la cel mai scump aparat foto digital zgomotul va aparea in fotografii la o setare ISO mai mare, ce-i drept la aparatele foto profesionale aceasta problema poate fi ignorata la setari la care aparatele compacte au probleme.

Zgomotul – NOISE-ul apare in fotografia digitala din cauza senzorului si felului de functionare a acestuia. Dimensiunea senzorului este un factor foarte important, aceasta pe langa milioanele de pixeli inghesuiti pe acesta, partea electrica care preia/amplifica semnalul de la senzor, precum si software-ul din aparatul foto. Noise-ul poate proveni fie din exteriorul senzorului, fie din circuitele prin care trece semnalul.

canon-full-frame-sensorcanon-13xcropcanon-16xcropcanon-compact-sensor

La senzorii aparatelor foto profesionale SLR (cat un cadru de film la cele full frame), fotocelula care receptioneaza semnalul luminos este destul de mare sa prinda destul semnal valid in cazul unei setari ISO mari, rezultatele fiind excelente. Totusi la setari maxime “boost” unele SLR-uri ce folosesc senzor crop (1.5-1.6x) aplifica foarte mult semnalul si apare un zgomot deranjant. Aparatele foto compacte stau cel mai prost la capitolul noise, din cauza senzorului foarte mic si a miscarilor de marketing facute de producatori: Megapixeli inghesuiti pe un senzor minuscul, din ce in ce mai multi.

raport-semnal-zgomot-senzor

Ca sa nu lungim: cu cat senzorul este mai mare, pixelul este mai mare iar raportul semnal/zgomot este mai mare, de aici rezultand mai multa cantitate de informatii ce poate fi utilizata. Din software-ul camerei si din software-ul folosit la postprocesare se mai poate scoate din noise, dar cu pierderea detaliilor. Cum pe piata aparaturii foto nu este decat un sens, cel al cresterii rezolutiilor (numarului de megapixeli) nu putem decat sa prezentam solutiile software de “filtrare” a zgomotului.

Software-ul pe care il prezentam poate fi sub forma unui plugin pentru Photoshop, fie ca software individual. In momentul actual sunt cele mai folosite de impatimitii fotografiei digitale cand este nevoie de reducerea zgomotului.

1. Noise Ninja:

with-noise-ninja

Este produs de PictureCode si cred ca in prezent este cea mai buna alegere, prezinta cele mai multe optiuni utile cum ar fi sharpening, foarte util dupa ce se aplica noise reduction.

Nu pierde asa de multe detalii ca Neat Image si este foarte usor de folosit. Nu am gasit inca batch processing (adica procesare secventiala… ;)) dar nici ca am mai avut nevoie. Imi place ca ia sample-uri din mai multe locuri din imagine ca in poza.

Se gaseste de downloadat aici si ca orice lucru misto, nu este free 😀

Eu l-am folosit doar ca plugin de photoshop.

2. Neat Image:

with-neatimage

Se gaseste pe site-ul lor, de asemenea nu este gratuit dar pretul nu depaseste 80$ in cea mai Pro versiune, cu toate optiunile incluse. Versiunea pro+ si home+ vin ca pachet: softare standalone + plugin de photoshop. Sunt sigur ca daca s-a achizitionat Photoshop (who am i kidding here) se poate cumpara si Neat Image.

Functioneaza, a fost primul softare de noise reduction pe care l-am folosit vreodata si nu m-a dezamagit (desigur au fost si cazuri in care nu am mai avut ce face, mult prea mult noise. ISO1600 pe un bridge… senzor mic… mult noise).

Are posibiltatea de a rula batch-uri de noise reduction, cu preseturi stabilite, cu profile prestabilite. Este nice!

3 comments

  1. Trebuia sa alegi o alta fotografie in care sa se vada si pierderea de detaliu in urma folosirii programelor… Intr-adevar in imaginea aleasa de tine diferenta e clara dar cand faci o fotografie si vrei detalii ai de pierdut o gramada. Cel mai bine iti iei aparat cu senzoru mai mare 😛

  2. Mai exista o serie de plug-in-uri pt Photoshop, create de Topaz Labs, dintre care 2 sunt si pt video.
    Au in suita, Topaz Denoise, care are multe optiuni ca de exemplu: Suppress Noise(reducere a zgomotului), Clean(curatare a imaginii), Recover Details(Recupereaza detalii pierdute din curatarea imaginii), Reduce Blur(reduce efectul de blur aplicat pentru denoise), iar in partea Advanced de asemenea are cateva optiuni utile pt cei care stiu sa le foloseasca(Clean Color, Add Grain,Recover Blue, Recover Red, si altele)
    De curand am aflat de aceasta suita si pot spune ca isi face treaba grozav. Plug-inul pt Premiere, Topaz Enhance, permite un upscale al imaginii, avand cel mai bun rezultat, daca vrei sa cresti rezolutia unui video de la SD la HD.
    De asemenea suita contine si Topaz Remask, cu care se pot face selectii si cropuri de imagine in locurile dorite, ma refer la fotografii in photoshop. Eu zic sa il incercati
    Mai multe detalii: http://www.topazlabs.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *