Leica – Secolul 21

leica-logo

Leica este o camera foto produsa de o companie germana cu acelasi nume, fondata de Ernst Leitz.

Denumirea vine de la LEItz CAmera. In 1986 compania si-a schimbat numele din Leitz in Leica datorita puterii brandului Leica, fabrica mutandu-se din Wetzlar pe langa Solms.

In 1996 Leica Camera s-a separat de grupul Leica si a devenit o companie privata. In 1998 grupul Leica s-a impartit din nou in doua companii independente: Leica Microsystems si Leica Geosystems.

Primele prototipuri au aparut in 1913 ca niste camere compacte pentru peisaje, Leica fiind prima camera a lor pe 35mm, tot Leica fiind cei care au lansat camera de filmat pe pelicula cu cadrul de 24/36mm, fata de 18/24mm folosite de camerele standard de cinema.

leica-1leica-21

Prima camera Leica de success a aparut in 1923, dupa 10 ani, cand Oskar Barnack (inventatorul primelor prototipuri) l-a convins pe seful sau, Ernst Leitz, sa faca o serie de 31 de camere foto, Leica 1. A avut un succes enorm la prezentarea ei din 1925 din cadrul Targului de Primavara din Germania de la Leipzig. Avea un obiectiv de 50mm f3.5 influentat de designul unui obiectiv asemanator produes de Zeiss, Tessar. Camera avea timpi de expunere de la 1/20 la 1/500 si o setare Zeit, Bulb-ul din zilele noastre.

A doua camera, Leica II a fost lansata in 1932 cu un vizor cuplat la mecanismul de focalizare al obiectivului. Leica III a fost ultimul Leica facut integral de Barnack, inainte de moartea acestuia. Noul model avea timpi de expunere mai mari, de pana la o secunda si 1/1000 in plus fata de modelul anterior.

leica-3-50mm_f15leica-m3-r-summicron4

In 1954 Leitz Camera au anuntat Leica M3, primul aparat foto Leica cu baioneta. Acest model a fost rafinat pana la versiunea M7 si MP. Canon, FED, Zorki. Reid si alti producatori de camere foto au copiat designul Leica in primele lor modele.
De-a lungul timpului Leitz a fost promovata ca fiind compania cu multe inovatii optice cum ar fi productia lentilelor asferice, lentilele cu multicoating si asta ii ofera azi renumele pentru optica superioara cu performante deosebite la diafragme deschise la maxim, facandu-le perfecte pentru fotografia in lumina naturala.

Camerele foto Leica sunt obiecte de colectie, ca si manualele sau alte obiecte produse de Leica si se vand pe piata colectionarilor la preturi mari.

Leica este prezenta si acum pe piata foto. Brand-ul nu s-a schimbat, din 1000 de camere foto vei recunoaste o camera foto produsa de Leica. Pe piata digitala au format o simbioza ciudata cu Panasonic, acestia din urma producand optica Leica sub controlul si supervizarea acestora. Leica are partea digitala de la Panasonic, Panasonic are optica de la Leica.

Vizitati site-ul Leica si veti intelege de ce este atat de special acest brand.

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *