Carl Zeiss – aniversarea de 120 de ani!

Carl Zeiss sarbatoreste luna aceasta 120 de ani de cand au inceput sa produca obiective foto. Compania germana a inceput sa produca microscoape in 1846 iar in 1890 a inceput sa faca si obiective foto.

In spatele companiei a stat omul cu acelasi nume, nascut pe 11 septembrie 1816. Carl Zeiss a fondat Carl Zeiss Jena, acum cunoscuta ca Carl Zeiss AG. In 1847 Carl Zeiss a inceput sa faca microscoape. Prima inovatie a sa a fost folosirea unei singure lentile, menite doar pentru munca de disectie. A vandut in medie 23 in primul an si s-a apucat sa proiecteze un microscop compozit, Stand I care a iesit pe piata in 1857.

In 1861 a primit medalia de aur la Expozitia Industriala Thuringian pentru designurile create, considerate ca cele mai bune instrumente stiintifice din Germania. In 1866 Zeiss a vandut microscopul cu numarul 1000. In 1872 s-a alaturat fizicianului Ernst Abbe, iar impreuna cu Otto Schott au inventat in 1886 sticla apocromatica, sticla care elimina distorsiunile culorilor sau le controla foarte bine.

Zeiss este responsabila pentru multe din inovatiile si proiectarea in optica. Ei au produs o pereche unica de obiective 50mm/f0.7 folosite in prima expeditie pe luna dar si de Stanley Kubrick in drama istorica “Barry Lyndon” pentru a filma scene la lumina lumanarii. In acest moment Zeiss este in procesul de proiectare / design al componentelor optice de la James Webb Space Telescope programat sa inlocuiasca Hubble Space Telescope undeva prin 2014.

Va recomand sa cititi de pe Wikipedia articolul despre Carl Zeiss AG. Bravo Carl ZEISS!

Aici gasiti comunicatul de presa (in Germana).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *