Apertura – ce este si cum influenteaza fotografia?

In fotografie apertura (sau deschiderea diafragmei / aperture ) se refera la dimensiunea orificiului prin care lumina ajunge pe film / senzor.

Numarul F (f number) este o unitate de masura care identifica uniform deschiderea diafragmei pe obiective foto. Acesta se calculeaza prin impartirea diametrului orificiului de intrare a luminii la distanta focala a obiectivului.

Spre exemplu daca ai deschiderea diafragmei de 25mm pe un obiectiv cu focala de 100mm rezulta un numar f 1/4.

Pentru ca numerele F sunt subunitare, o valoare mai mica reprezinta o deschidere mai mare a diafragmei, deci mai multa lumina atinge senzorul / filmul. Cu cat numarul F este mai mic, cu atat pozele tale vor fi mai luminoase fara alte artificii digitale precum modificare ISO si compensare pe balansul de alb (White Balance Braketing).

Acesta este un principiu important in fotografie pentru ca deschiderea diafragmei afecteaza direct profunzimea de camp si timpul de expunere. Cu cat numarul f este mai mic acesta iti poate modifica profunzimea de camp – distanta la care subiectul apare clar in timp ce fundaul apare neclar. Profunzimea de campDepth of fieldDOF este afectata in felul urmator: cu cat diafragma este mai deschisa DOF-ul este mai ingust, cu cat este mai inchisa DOF-ul este mai larg (vezi imagine).

Un numar f mai mic te ajuta in a izola prin focus (imagine clara) ceea ce vrei sa evidentiezi fata de fundal care va fi out of focus (imagine neclara). Un fundal neclar – blurry – in timp ce subiectul este in focus se numeste bokeh si este cel mai des intalnit in cazul portretelor.

Vezi in continuare o serie de poze facute la deschideri diferite ale diafragmei pe un obiectiv de 50mm. Pentru iluminat am folosit un blitz astfel incat sa scot in evidenta doar diferenta profunzimii de camp.Setup

In cadrele demonstrative s-a tras la focala de 50mm cu ISO 100 si apertura variabila. Punctul de focus este setat pe centrul sticlei.
Inafara de crop / resize nu s-au facut alte prelucrari asupra pozelor.


Surse foto originale:

f/1.8-original

f/2.8-original

f/4.0-original

f/8.0-original

f/14-original

12 comments

 1. Felicitari, este unul din posturile pe acesta tema din care chiar poate invata orice novice ce este apertura si cum o poti folosi. 😀

 2. nu este exact invers?

  f number (luminozitatea) este raportul dintre distanta focala si deschiderea diafragmei?

  adica – la o focala de 100 mm si o deschidere de 24 avem f:= 100/25 = 4. deci f:= 4

 3. Din ciclul: “Hai sa mai inventam terminologie!”

  Articolul dvs. scris intr-o ingenioasa limba romgleza, e plin de expresii chinuite calchiate direct dupa engleza. Poate n-ar fi fost rau sa vedeti ca pentru toti aceste notiuni limba romana avea deja termeni consacrati printr-o bogata literatura de specialitate.

  APERTURA ==> LUMINOZITATE
  Da, asa se zice, luminozitatea obiectivului.
  Vedeti aici
  http://dexonline.ro/definitie/luminozitate
  este definitia 1 din D[ictionarul de] N[eologisme]:
  “Proprietate a unui sistem optic de a transmite cât mai mult din lumina pe care o primește.”

  NUMAR F = DIAFRAGMA, sau, eventual VALOAREA DIAFRAGMEI
  3. Dispozitiv la obiectivele aparatelor fotografice, format din mai multe plăcuțe opace mobile, care limitează o deschidere circulară reglabilă, lăsând să treacă prin ea o anumită cantitate de lumină.

  Si, apropo, intalinte la altii (nu la dvs.)
  F STOP, sau STOPURI F = TREAPTA DE DIAFRAGMA
  sau
  LENTILA = OBIECTIV
  sau chiar (intalinit pe alt site):
  STRALUCIRE = REZOLUTIE sau mai vechiul ŞARF.

  Nu e vina dvs., aproape toata lumea face asa. Cred insa ca e inutil sa inventam terminologie, acolo unde ea exista deja si e fixata prin literatura de specialitate.

  Altminteri, sigur, un articol util. Keep the good work!

 4. Salut.

  Am o camera foto Fujifilm S2950, si in aperture mode sau full manual nu am acces la orice valoare a aperturii. Pot doar sa aleg numai intre doua valori (a doua este dublul primei). Sti cumva care este problema/ solutia?

  Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *