Filtre – Ce sunt si la ce folosesc?

Filtrele foto sunt facute in general din sticla tratata pentru a filtra lumina in vederea obtinerii unor efecte speciale, protectie. Sunt 2 sisteme prin care aceste filtre se ataseaza obiectivului, pe filet sau patrate (sistem Cokin).

Mai departe le aveti explicate:

Filtrul UV

Opreste razele UV (UltraViolet), protejand senozorul sau filmul. Este util la peste 2000m altitudine si pe litoral, in rest poate fi folosit tot timpul pe obiectiv cu simplul rol de protectie fizica a lentilei. Eu il recomand ca un “default” numai pentru a proteja obiectivul de degetele neatentilor, picaturi de apa, praf si orice altceva te-ar obliga sa stergi prima lentila a obiectivului.

Daca stergi prima lentila a obiectivului sau chiar si filtrul UV este indicat sa folosesti materiale si solutii dedicate, fiind posibil ca in cazul folosirii altor produse sa stergi si straturile antireflexie/alte tratamente de suprafata ale sticlei.

Filtru UV este recomandat / util si te poate scapa de mai multe neplaceri!

Filtre de polarizare (liniara sau circulara)

Suprafetele lucioase (vopsea, sticla, suprafata apei si asa mai departe) polarizeaza lumina dupa ce este reflectata iar filtrele de polarizare te ajuta sa selectezi ce raze de lumina lasi sa ajunga la senzorul foto sau la pelicula de film, deci scoate reflexiile de pe diverse materiale. De notat ca filtrele de polarizare liniara (PL LIN) au acelasi efect ca filtrele de polarizare circulara (PL CIR), cele din urma fiind indicate pentru aparatele foto cu autofocus reflex. Folosind filtre de polarizare se satureaza mai mult culorile si ofera un contrast mai bun in cazul fotografierii unui cer innorat sau innorat partial. Un efect neplacut in folosirea filtrelor de polarizare este reducerea considerabila a cantitatii de lumina care ajunge la senzor, de aici folosirea unor timpi de expunere mai mari, cu 1-2 stop-uri (-1 -2 EV) mai putin.

Filtrul Skylight

Filtrele skylight dau o culoare mai calda tenului pielii cand predomina albastrul cerului si pot fi folosite si ca protectie (ca si filtrul UV).

Filtrul Protector

Are doar rol de protectie, sticla din care este fabricat filtrul de protectie nu influenteaza cu nimic lumina care trece prin ea.

Filtrul ND (Neutral Density)

Pot avea notari ca ND(X)4, ND(X)8 si asa mai departe. Se folosesc in momentul in care vrei sa folosesti diafragma deschisa la maxim pentru obtinerea unui DOF ingust dar nu mai poti sa scazi expunerea si nici sensibilitatea. Indicele 4 sau 8 arata ca filtrul lasa de 4 sau 8 ori mai putina lumina, obligandu-te sa cresti de 4 sau de 8 ori timpul de expunere. Este foarte util in conditii de luminare foarte puternica (un exemplu bun ar fi pe litoral, cand soarele are intensitate maxima), sau cand in f:2.8 nu poti sa expui 8 secunde ci doar 1 secunda, cu ajutorul unui filtru ND8 ajungi la expunere de 8 secunde (8 x 1s).

Filtre Close-UP

Filtrele closeup se mai numesc si lentile close-up sau macro si se ataseaza in fata unui obiectiv, micsorand distanta minima de focus a obiectivului. Aceasta solutie nu va avea niciodata rezultatele unui obiectiv de macro dar aceste filtre sunt mici, usoare si ieftine. Filtrele Close UP au notari de dioptrie de +1, +2, +3, +5… +10 si pot fi cumparate individual sau in seturi. Se pot monta si una peste cealalta adunand-se dioptria (un filtru +2 peste un filtru +5 ar avea +7 dioptria rezultata). Cand folosesti filtre Close-UP si vrei si un filtru ND sau alt tip de filtru este recomandat sa pui filtrul Close UP inaintea filtrului ND sau UV si asa mai departe. PS. Utilizarea filtrelor Close UP va ingusta DOF-ul si va trebui sa inchideti cat mai mult diafragma pentru a compensa acest efect, totodata fiind necesar si utilizarea unei surse aditionale de lumina (blitz, blitz macro & altele).

Filtre IR

Filtrele IR permit realizarea de fotografii IR. Filtrele infrared sunt sensibile la radiatile ultraviolete si la lungimile de unda mai scurte ale spectrului vizibil, fiind astfel filtrate toate lungimile de unda cu exceptia celor infraroşii. Filtrele IR filtreaza tot ce este sub valoarea de 720nm, lăsând să treacă doare cele infraroşii peste această valoare.

Filtre de culoare

Filtrul warm, sepia, red, orange, green, blue si altele sunt folosite pentru a accentua acel spectru de culori si a elimina alte culori. Sunt filtre care pot fi inlocuite (parerea mea) foarte usor si cu post procesarea. Mai sunt si versiuni graduale ale acestor filtre.

Filtre cu diverse efecte

Acestea ar fi Filtre Radial zoom, Filtre Star (Filtre Cross Screen) si adauga fotografiei efecte cum ar fi blur-ul circular al fotografiei, progresiv din centrul ei; sursele de lumina apar ca o stea (de 4 sau 8 raze in functie de filtru).

2 comments

  1. Ooops, nici nu stiam ca sunt atatea tipuri de filtre. Eu am luat Tamron 2.8 cu filtru de polzarizare… dar cum e toamna… lumina slabutza am fost nevoit sa-mi mai iau un UV simplu; imi manca 2 stopuri filtru de polarizare…

    iLL ai dreptate: un filtru UV ar trebui sa avem pe fiecare obiectiv… pt. protectia lentilei.

  2. Cat de bun (util) este un filtru: B+W filtru UV MRC 67mm la un pret de 261 lei?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *