Despre Stabilizarea de Imagine (IS, OIS, OS, etc)

Stabilizarea imaginii este tehnica folosita in fotografie (si alte aplicatii cum ar fi binoclurile, telescoape, filmarile video). In fotografie la viteze mai mari de expunere sau la distante focale mari vibratiile si miscarile mainilor poate rezulta in imagini miscate.

image-stabilisation

Tehnologiile dezvoltate de diverse companii pot reduce acest neajuns permitand expunerea corecta a unei fotografii de la 2 la 4 stopuri sau expuneri de 4-16 ori mai lungi. De exemplu: la o distanta focala de 100mm pe o camera foto normala, cu film sau full frame, ar trebui sa expuneti 1/100 pentru o imagine nemiscata. Pe o camera digitala SLR cu un factor de crop de 1.5x, 1.6x sau 2x regula ar fi 1/(distanta focala * crop). De exemplu Olympus E510 are un factor de crop de 2x, pentru un obiectiv de 100mm, distanta focala echivalenta este 200mm, asadar ar trebui sa expuneti 1/200 pentru o imagine nemiscata.

Cu ajutorul stabilizarii de imagine aceeasi imagine “nemiscata” la 1/200 va putea fi obtinuta si la expuneri de 1/20. Desigur stabilizarea de imagine nu face minuni si nu ar trebui sa va bazati in totalitate pe aceasta tehnologie. Ajuta, dar in unele cazuri un trepied ar fi de folos. IS-ul nu va ajuta daca subiectul este in miscare sau fotograful face bungee jumping in timp ce fotografiaza (adica miscari extreme ale aparatului foto).

Tipuri de stabilizare a imaginii:

Stabilizarea Optica se foloseste in general de 2 senzori (axa x si axa y) numiti senzori giroscopici si de un grup de lentile care leviteaza intr-un camp magnetic modificat de doi electromagneti (da, unul pentru axa x si altul pentru axa y). Mecanismele si circuitele care formeaza grupul de IS sunt in obiectiv, aceasta ridicand preturile obiectivelor cu IS destul de mult. S-a incercat montarea unui altfel de grup optic inaintea senzorului dar fara succes…

Mai jos este un exeplu, sectiune de la Canon (este singurul demo care l-am gasit online, daca gasiti si altele anuntati-ma sa le postez aici).

– Image Stabilisation – IS – Canon, prima companie care a construit obiective stabilizate optic
– Vibration Reduction (VR – Nikon)
– MegaOIS (Panasonic and Leica)
– Super Steady Shot (SSS – Sony)
– Optical Stabilization (OS – Sigma)
– Vibration Compensation (VC – Tamron)
– Shake Reduction (SR – Pentax)

Mutarea sensorului (sensor shift):

Tehnologie prezenta in aparatele Minolta, Sony, Pentax si Olympus, mai este numita si stabilizare mecanica. Este mult mai avantajoasa decat stabilizarea optica adoptata de Canon, Nikon, etc deoarece orice obiectiv folosit va avea image stabilsation la un pret mult mai mic.

Modul de functionare este asemanator ca la stabilizarea optica, se folosesc 2 senzori giroscopici iar sensorul leviteaza intr-un camp electromagnetic controlat de electromagneti. Legatura de date intre senzor si “placa de baza” se face prin o panglica flexibila (asemanatoare cu cele din scannere).

Konica Minolta a dezvoltat o tehnologie numita Anti Shahe, acum vanduta de Sony sub numele de (Super)SteadyShot.

De asemenea tehnologia celor de la Pentax se numeste Shake Reduction si se bazeaza pe un senzor precis care masoara viteza miscarii precum si unghiul directiei de miscare.

Olympus a prezentat stabilizarea de imagine in E-510, mecanism construit in jurul sistemului Supersonic Wave Drive.

Aceasta tehnologie mai este folosita si de alti producatori de camere foto cum ar fi Fujifilm, Samsung, Casio Exilim si Ricoh Caplio.

Un dezavantaj ar putea sa il constituie nestabilizarea imaginii prin viewfinder, fata de sistemul optic prezentat mai sus.

Stabilizarea digitala/software a imaginii  – Digital image stabilization

Aceasta tehnologie este folosita de unele camere video, mutand imaginea “electronic” din cadru, cadru cu cadru, pentru a contracara miscarea. Aceasta tehnologie foloseste pixeli din afara cadrului vizibil pentru a avea un tampon pentru miscare.

Stabilizarea software se face tot in cazul editarii filmelor, in postprocesarea acestora. Lucreaza asemanator ca stabilizarea digitala, se alege un cadru mai mic decat cel al imaginii inregistrate, acesta miscandu-se invers decat intreg cadrul, imaginea selectata, ramanand nemiscat.

Uite aici un exemplu de stabilizare software, cu virtual dub.

Stabilizarea intregului body

Se poate folosi cu orice camera foto si orice obiective. Aceasta se poate face prin atasarea unui giroscop la body-ul pe care vreti sa il folositi, stabilizand intregul ansamblu din cauza propietatilor pe care le are giroscopul si este utila in cazul fotografierii din vehicule in miscare, daca stabilizarea de pe aparatul foto sau obiectiv nu poate reduce satisfacator miscarile masinii.

Ca o concluzie: stabilizarea de imagine este un avantaj, nu face minuni si este limitata. Poate fi considerata un ajutor in fotografiatul “din mana”, pana atunci cand conditiile impun un trepied.

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *