Protest

sticker_infractor1

Conform propunerilor pentru noul cod civil difuzarea de fotografii cu interiorul sau exteriorul unei locuinte fara acordul explicit al proprietarului este considerata ca atingere aduse vieţii private si se pedepseste prin lege.

Actiunea de fotografiere a unei persoane care se afla intr-o locuinta sau intr-un spatiu imprejmuit, apartinand acesteia, este o fapta incadrata in noul cod penal se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda. In forma actuala, aceasta actiune este considerata infractiune chiar daca a fost savarsita accidental, nu cu scopul de a inregistra o persoana.

Rezistenta Urbana are un articol mai detaliat pe tema noilor coduri: penal si civil. Am scris si noi despre cum noile coduri afecteaza pasionatii de fotografie si fotojurnalistii.

Photowalk merge la protest

In conditiile in care aceste prevederi vor intra in vigoare in scurt timp si ne afecteaza direct, Photowalk Romania se alatura protestului initiat de Rezistenta Urbana – Protest Blit. Nu vrem ca fotografiile facute de noi sa arate asa.

Locatie

Duminica, 21 iunie la ora 20:00 ne intalnim la intrarea Izvor a Palatului Parlamentului pe partea cu parcul Izvor. Daca vrei sa participi esti rugat sa aduci o camera foto / video cu blitz prin care ne vom mainfesta pasnic nemultumirea fata de modul in care ne sunt ingradite drepturile in noile coduri – civil si penal. Va fi poate ultima zi in care putem declansa linistiti camerele inspre un imobil fara teama de a face inchisoare.

Sticker

Ne-am pregatit niste stickere prin care vrem sa transmitem un mesaj simplu celor care fac legi pentru noi: Suntem fotografi! Nu suntem infractori sau teroristi, nu ne mai tratati ca atare!

Vom avea la noi cateva foi cu stickere pe care le vom da cu placere oricarui om care simte la fel. Daca vrei sa-ti imprimi modelul de sticker sau sa il folosesti intr-un banner poti sa iei sursele fara nici o grija.

Fisiere sursa stickere

Daca fotografia te face infractor alege-ti arma:

18 comments

  1. si cu!
    Poti veni si fara aparat… oricum cred ca o sa vina putina lume, nu am vazut sustinere pe online 🙂

  2. N-am aflat de mult de protest ca mi-as fi facut cu siguranta timp sa ajung si eu. E bataie de joc ce se intampla, in fiecare an ne taie cat mai mult din drepturi si din libertati si se ascund sub aparentul motiv al terorismului. Terorism care de fapt e o inventie modena pentru a fi folosita ca mijloc de manipulare.

  3. Am trecut pe la manifestatie ca sa vad ce se intampla. Organizarea si participarea au fost neconvingatoare.

  4. Am citit toate commenturile. Nu văd nicăieri să scrie careva că legea este pentru personalităţi. Adică e dată să oprească paparazzi să streseze vedetele autohtone care nu sunt în stare să se descurce cu faima pe care au dobândit-o sugând o pulă sau furând la greu, din greu sau pentru un alt greu. Legea e dată pentru a falimenta revistele gen cancan sau ciao şi nu cred că poate cineva să-i oprească pe peştii graşi să facă ce vor cu legile din românia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *